kuchnia włoska Kraków

By

Październik 10, 2017kulinariaNo comments

Bardzo dobrą wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego typu potrawa potrzebuje wina, który znakomicie połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jednakowoż które z nich będzie w największym stopniu profesjonalne? Zwykle jest tak, że najlepiej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma ogromny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o stosownej strukturze pasującej do dania.

włoska restauracja Kraków centrum

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz w wielu przypadkach mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje sporo przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż również Sangiovese, Negroamaro, czy także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, jakie nie smakowałaby dość przyzwoicie z serem, w związku z tym zamiast tego przyzwoiciej pomyśleć o dobraniu właściwego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano czy też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Do tego lżejsze czerwone wina z są następnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których należałoby spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Leave a Reply